Denna sida innehåller annonslänkar för NordVPN
MittIP.nu/Kunskapsdatabas/VPN - Så fungerar det

VPN - Så fungerar det

Om du prenumererar på en VPN-tjänst kan du surfa anonymt på internet. Med VPN påslaget kan varken din internetleverantör eller någon annan se vad du gör på internet eller vilka sidor du besöker. Detta på grund av att när du kopplar upp dig mot en VPN-tjänst så förses din dator i praktiken med ett nytt IP-nummer. Om du inte vet vad ett IP-nummer är så kan det enklast liknas vid en unik adress som gör att det går att spåra din trafik. Det IP-nummer du får när du surfar via VPN är anonymiserat och kan se ut som att det härstammar från andra platser i världen än där du befinner dig.

Surfa anonymt i VPN-tunneln

VPN står för "Virtual Private Network", på svenska "Virtuellt Privat Nätverk", vilket också beskriver vad tjänsten gör. Företag och andra organisationer har ofta egna interna nätverk som inte går att komma åt utifrån. En VPN-tjänst skapar en simulering av samma förutsättningar på ett publikt nätverk som internet. Ett vanligt sätt att beskriva VPN på är nämligen som en slags tunnel som i praktiken fungerar som ett privat nätverk. Det som beskrivs som en tunnel är uppkopplingen mellan din dator och en fjärråtkomstserver. Det sistnämnda är vad din dator kopplas upp mot när du aktiverar en VPN-tjänst. Det är fjärråtkomstservern som dirigerar din dators trafik och förser den med ett nytt IP-nummer. Flertalet VPN-tjänster erbjuder möjligheten att koppla upp sig mot fjärråtkomstservrar på flera platser runt hela världen.

VPN-tunnel illustrerad

Få tillgång till blockerat innehåll

Du kan inte bara surfa anonymt med VPN. I och med att VPN-tjänsten virtuellt förflyttar var du befinner dig på jorden kan du också använda den för att komma åt material som är blockerat i landet du befinner dig i. Säg att du vill se ett Youtube-klipp som endast är tillgängligt i USA. Då ställer du bara om din VPN-tjänst till att rikta om din trafik så att den går genom en server i USA. Sen kan du titta på det aktuella klippet.

Många olika VPN-tjänster att välja bland

Det finns ett flertal olika VPN-tjänster att välja bland på marknaden. I de flesta fall är den grundläggande tjänsten exakt den samma. Det kan dock skilja sig åt något i detaljerna. Olika leverantörer kan till exempel erbjuda olika många serveralternativ. Likaså kan priset för tjänsten variera och det är inte nödvändigtvis så att den dyraste tjänsten är den som är bäst. En VPN som vi verkligen kan rekommendera är NordVPN, som har fler än 5000 servrar i över 60 länder som man kan ansluta mot.