MittIP.nu/Köpguider/Bästa routern

Bästa router 2024

Att ha en pålitlig internetanslutning hemma är idag lika grundläggande som att ha rinnande vatten. En viktig komponent i detta är routern. Men hur väljer man rätt router? I denna köpguide kommer vi att gå igenom vad en router används till och vad du bör tänka på när du ska köpa en ny router.

Vad är en router och vad används den till?

En router är en enhet som förbinder flera nätverk och dirigerar datatrafik mellan dem. I hemmet används routern oftast för att ansluta alla dina enheter, såsom datorer, smartphones, och smarta enheter, till internet. Den fungerar som en brygga mellan ditt lokala nätverk och det större internet.

Inuti en router

En router är alltså en enhet som kopplar ihop andra enheter med ett nätverk. Route betyder ju på engelska rutt och det är precis det routern gör. Den riktar alltså nättrafiken dit den ska. Routern är som en liten dator med chip och minne. Dessutom har den ofta en brandvägg för att skydda dina enheter.

Du kan själv ta dig in på din router om du har routerns IP adress. Detta gör du med hjälp av en webbläsare. Väl därinne kan du kontrollera saker som vilka enheter som får kopplas upp till exempel. Detta är praktiskt då det händer att användare som inte bör vara där tar sig in.

Viktiga aspekter att tänka på

Hastighet

Hastigheten på din router är avgörande för hur snabbt du kan surfa på webben, streama filmer, och ladda ner filer. Kolla på routrarnas specifikationer, och leta efter termer som "AC1200” eller "AC3200”. Det första numret (i detta fall AC) indikerar typen av WiFi (AC är snabbare än N), medan det andra numret indikerar den teoretiska maximala hastigheten i Mbps (megabit per sekund).

Grafiktunga spel kräver ofta trådbundet

En sak att ha i åtanke är att spel som är väldigt tunga när det kommer till grafik, det vill säga när det är mycket data som skall skyfflas fram och tillbaka över nätverket, ibland kräver att man använder sig av trådbundet nätverk. I ett sådant läge kan det även vara klokt att skaffa sig en nätverkskabel av hög kvalitet, se till exempel den här artikeln som kan hjälpa dig att hitta bästa nätverkskabel.

Antal band

En router kan vara single-band, dual-band eller tri-band. Single-band routrar använder bara ett frekvensband (2.4 GHz) vilket kan vara trångt om många enheter använder samma band. Dual-band routrar använder både 2.4 GHz och 5 GHz vilket ger snabbare hastigheter och mindre störningar. Tri-band routrar lägger till ytterligare ett 5 GHz band för ännu bättre prestanda i trångt nätverk.

Räckvidd

Beroende på storleken på ditt hem och placeringen av routern, behöver du en modell med tillräcklig räckvidd. Om du har ett större hem eller problem med döda zoner, kan det vara värt att överväga en mesh-router som använder flera enheter för att ge bättre täckning.

Anslutningar och portar

Tänk på antalet anslutningar och portar som routern har. Om du har enheter som behöver anslutas via Ethernet-kabel, se till att routern har tillräckligt med LAN-portar. USB-portar kan också vara användbara för att dela skrivare eller lagringsenheter i nätverket.

Säkerhet

Säkerhet är en annan viktig aspekt. Se till att routern har starka säkerhetsfunktioner, såsom WPA3-kryptering, en inbyggd brandvägg och möjligheten att skapa gästnätverk för att skydda ditt huvudnätverk.

Pris och budget

Sist men inte minst, ha en budget i åtanke. Det finns routrar i olika prisklasser, och oftast får du vad du betalar för. Dock behöver inte den dyraste modellen nödvändigtvis vara den bästa för dina specifika behov.

Sammanfattning

Att välja rätt router kan verka överväldigande, men genom att förstå vad de olika specifikationerna betyder och vad dina behov är, blir det mycket enklare att göra ett välgrundat val. Tänk på hastighet, antal band, räckvidd, anslutningar, säkerhet och din budget när du jämför olika modeller. Spana gärna in våra genomgångar av några av de populäraste routrarna i olika prisklasser här nedan.

Våra favorit routers


ASUS RT-AX53U Routeri samarbete med PriceRunner

Dags att uppgradera ditt hemnätverk? RT-AX53U kanske är just vad du letar efter. Denna router från ASUS är packad med funktioner och teknik för att säkerställa en snabb och pålitlig internetanslutning. Låt oss bryta ner några av de mest framträdande funktionerna.

Höghastighetsprestanda och ökad kapacitet

Kom igång med WiFi 6

RT-AX53U använder den senaste WiFi 6-standarden, vilket innebär att den är redo för framtidens trådlösa teknik. Med stöd för MU-MIMO och OFDMA-teknik, blir denna router mer effektiv och kan hantera flera enheter samtidigt utan problem. Detta resulterar i högre hastigheter och en stabilare anslutning för alla dina enheter.

Hastighet som imponerar

Det här är inte en router som kommer sakta ner ditt nätverk. Med stöd för 1024-QAM tar RT-AX53U trådlös hastighet till nästa nivå. Den totala nätverkshastigheten är cirka 1800 Mbps, uppdelat mellan 574 Mbps på 2,4 GHz-bandet och 1201 Mbps på 5 GHz-bandet. Det betyder snabb streaming, blixtsnabb nedladdning och smidig surfning.

Anslutningar och säkerhet

Flexibilitet med 3G/4G-dongel

Ett särskilt plus är att du kan dela internet från en 3G/4G-dongel till routern genom att helt enkelt ansluta dongeln till en USB-port. Detta är särskilt användbart om du behöver ett backup-internet eller vill använda mobildata som din huvudsakliga anslutning.

Gigabit-portar för snabb kabelanslutning

RT-AX53U är utrustad med 4 gigabit-portar; en för WAN och tre för LAN. Detta innebär att du kan koppla in dina enheter via kabel med hastigheter som är 10 gånger snabbare än traditionell Ethernet.

Skydda ditt nätverk

Med AiProtection och inbyggda föräldrakontroller håller RT-AX53U ditt nätverk säkert. AiProtection hjälper till att skydda mot olika hot medan föräldrakontrollen låter dig ställa in tidsgränser för nätverksanvändning för olika enheter.

Sammanfattning

RT-AX53U är en imponerande router för den som vill vara redo för framtidens teknik. Med snabb trådlös prestanda, flexibla anslutningsalternativ och robusta säkerhetsfunktioner, är det ett utmärkt val för dem som vill ha ett pålitligt och kraftfullt hemnätverk. Här nedanför hittar du de för närvarande bästa priserna på ASUS RT-AX53U.


ASUS RT-AX58U Routeri samarbete med PriceRunner

Asus RT-AX58U är en pålitlig router som erbjuder en rad imponerande funktioner till ett överkomligt pris. Denna router är särskilt idealisk för användare som vill utnyttja dess avancerade funktioner, men även om du bara letar efter stabil WiFi-täckning kan denna router vara ett smart val.

Imponerande hastighet och sömlös anslutning

WiFi 6-teknologi

Asus RT-AX58U använder den senaste WiFi 6-standarden, som möjliggör överföringshastigheter på upp till 2402 Mbps på 5 GHz-bandet och 574 Mbps på 2,4 GHz-bandet. Detta innebär snabbare, stabilare och mer responsiv internetanslutning för alla dina enheter.

OFDMA och MU-MIMO

Genom att utnyttja OFDMA-tekniken minskar routern fördröjningar och gör uppkopplingen mer responsiv, vilket är särskilt användbart för spel och streaming. MU-MIMO-stödet ser till att databandbredden fördelas effektivt när flera enheter är anslutna, vilket ger en smidigare upplevelse.

AiMesh-kompatibilitet

Asus RT-AX58U stöder AiMesh, vilket innebär att den kan sammankopplas med andra Asus-routrar för att skapa ett sömlöst WiFi-nätverk över större utrymmen. Detta är perfekt för de som har ett stort hem och vill undvika döda zoner.

Ökad säkerhet och användarvänlighet

AiProtection Pro

Denna router är utrustad med AiProtection Pro, utvecklat av Trend Micro, vilket ger förbättrad säkerhet och regelbundna uppdateringar för att skydda ditt nätverk mot hot.

Lätt att konfigurera

Asus RT-AX58U är lätt att sätta upp och konfigurera tack vare den medföljande appen, tillgänglig för både Android och iOS. Appen kan även användas för att hantera föräldrakontroller, prioritera enheter och hantera gäståtkomst.

Säkra anslutningar

Routern stöder flera säkerhetsprotokoll som WPA, WPA2 och WPA3. Den har även en WPS-knapp för enkel anslutning och kan skapa upp till tre separata gästnätverk för att hålla ditt privata nätverk säkert.

Övriga funktioner och anslutningar

Asus RT-AX58U har fyra externa antenner med beamforming-teknik, vilket garanterar stark signalstyrka. Den har även en 4-portswitch för trådbundna anslutningar, en USB 3.1-port och stöd för att dela ut skrivare och USB-hårddiskar. Med en inbyggd OpenVPN-klient och server kan du enkelt ansluta till ett VPN eller komma åt ditt hemnätverk på distans.

Sammanfattning

Asus RT-AX58U är en kraftfull och funktionell router som är idealisk för små till medelstora hem. Med snabb WiFi 6-teknik, ökad säkerhet och användarvänliga konfigurationsalternativ, är detta ett smart val för den som vill ha ett snabbt och pålitligt nätverk utan att bryta banken. Här nedanför hittar du de för närvarande bästa priserna på ASUS RT-AX58U.


ASUS RT-AX82U Routeri samarbete med PriceRunner

ASUS RT-AX82U V2 är en router designad med gamers i åtanke. Den är packad med funktioner som syftar till att ge dig den snabbaste och smidigaste spelupplevelsen. Från imponerande WiFi 6-hastigheter till anpassningsbara RGB-ljuseffekter, denna router strävar efter att erbjuda både prestanda och stil.

Enastående prestanda för obegränsat spelande

Ultrasnabb WiFi 6

ASUS RT-AX82U V2 använder den senaste WiFi 6-teknologin för att leverera blixtsnabba hastigheter på upp till 5400 Mbps. Detta innebär smidigare spel, streaming och nedladdningar utan lagg eller avbrott.

Dedikerat spelläge

Med hjälp av ASUS Router-appen kan du aktivera det mobila spelläget med ett enkelt knapptryck. Detta minskar fördröjning och latens, vilket ger dig en mer flytande och responsiv spelupplevelse. Dessutom har routern en dedikerad spelport som automatiskt prioriterar alla trådbundna enheter som är anslutna till den, vilket ger en snabb och stabil anslutning.

Adaptive QoS

För att eliminera nätverksflaskhalsar och säkerställa smidigt nätverkstrafik, har RT-AX82U en adaptiv QoS (Quality of Service). Detta gör att du kan prioritera nätverkstrafik för olika applikationer, som videoströmning eller webbläsning, för att garantera låg latens över hela ditt nätverk.

Anpassningsbar stil och Mesh-nätverksteknik

Lys upp ditt spelrum

Med ASUS Aura RGB-ljuseffekter kan du anpassa din routers belysning för att matcha ditt humör eller spelmiljö. Med hundratals färger och flera ljuseffekter att välja mellan, kan du sätta den perfekta stämningen för ditt spelande.

Sömlös WiFi i hela hemmet

Med stöd för ASUS AiMesh kan RT-AX82U skapa ett kraftfullt och flexibelt mesh-nätverk som täcker hela ditt hem. Kombinera flera ASUS-routrar för att skapa ett enda, starkt nätverk med enkel, central kontroll och sömlös roaming.

Högkvalitativ säkerhet

RT-AX82U tar säkerhet på allvar och inkluderar livstids gratis AiProtection Pro, drivet av Trend Micro™. Det inkluderar det senaste WPA3-säkerhetsprotokollet och avancerad föräldrakontroll. Oavsett vilken enhet som är ansluten, skyddas den med RT-AX82U.

Sammanfattning

ASUS RT-AX82U V2 är en router som erbjuder en kombination av kraftfull prestanda, anpassningsbara stilval och robust säkerhet, vilket gör den till ett utmärkt val för spelentusiaster som söker den ultimata spelupplevelsen. Här nedanför hittar du de för närvarande bästa priserna på ASUS RT-AX82U.


Google Nest Wifi Routeri samarbete med PriceRunner

Google Nest WiFi är en router som kombinerar enkelhet med kraftfull prestanda för att säkerställa att ditt hemmanätverk alltid är på topp. Oavsett om det är för spel, streaming av filmer, eller arbete, levererar Google Nest WiFi tillräckligt med bandbredd för att hela familjen ska kunna vara uppkopplade samtidigt.

Lätt att komma igång och hantera

Smidig installation med Google Home-appen

En av de största fördelarna med Google Nest WiFi är hur lätt det är att installera. Med Google Home App guidas du genom installationen på bara några minuter. Appen är inte bara för installation, utan fungerar också som ett centrum för att hantera och övervaka ditt nätverk.

Utöka ditt nätverk med ytterligare accesspunkter

För de som behöver större täckning kan Google Nest WiFi enkelt utökas genom att lägga till fler Nest accesspunkter i nätverket. De extra accesspunkterna hjälper till att skapa ett större och mer sömlöst mesh-nätverk. Att lägga till och konfigurera dessa extra routrar görs enkelt genom att använda Google Home-appen.

Föräldrakontroll för trygghet

För familjer är det viktigt att hålla barnen säkra online. Google Nest WiFi har inbyggd föräldrakontroll som hjälper dig att skydda dina barn från olämpliga webbplatser och innehåll.

Stark prestanda och säkerhet

Dual Band WiFi och höga överföringshastigheter

Med stöd för Dual Band WiFi 802.11ac kan Google Nest WiFi hantera flera enheter samtidigt utan att kompromissa med hastigheten. Routern erbjuder imponerande överföringshastigheter på upp till 2200 Mbps, vilket garanterar en smidig och laggfri upplevelse.

4x4 MIMO-strömmar

Google Nest WiFi använder 4x4 MIMO-teknik (Multiple Input, Multiple Output), vilket innebär att den kan hantera flera dataströmmar samtidigt för ökad prestanda och stabilitet i ditt nätverk.

Säker kryptering med WPA3

Säkerheten i ditt nätverk är också väl omhändertagen med stöd för WPA3-kryptering. Detta säkerställer att din data är skyddad och att obehöriga inte kan komma åt ditt nätverk.

Anslutningar och innehåll

Google Nest WiFi har en RJ45 LAN-port för att ansluta enheter via Ethernet och en RJ45 WAN-port för internetanslutning. Förpackningen innehåller också en Ethernet-kabel och en strömadapter, så att du har allt du behöver för att komma igång direkt.

Sammanfattning

Google Nest WiFi är ett utmärkt val för den som söker en lättanvänd, men ändå kraftfull router för hemmabruk. Med enkel installation, inbyggd föräldrakontroll, höga överföringshastigheter och modern säkerhet är detta en router som kommer att tjäna ditt hushåll väl. Här nedanför hittar du de för närvarande bästa priserna på Google Nest Wifi Router.