Denna sida innehåller annonslänkar för Kjell & Company
MittIP.nu/Köpguide/Bästa nätverkskabel

Bästa nätverkskabel 2021 - Köpguide

Nätverkskablar är någonting som de allra flesta av oss kommer i kontakt med lite då och då, då datornätverk numer existerar in nästan varenda människas hem. Nätverkskabeln är en essentiell del av det att kunna koppla en enhet, som till exempel en dator eller TV, till ett datornätverk. Men vilken nätverkskabel är egentligen den bästa? Och vilken typ av nätverkskabel är bäst vid olika tillfällen? Frågor som dessa tar vi upp i denna köpguide till bästa nätverkskabeln 2021!

Innehållsförteckning recension av nätverkskablar

ProduktPrisHastighetOmdöme
Nätverkskabel Cat 699,90 kr (2 meter)1 Gbit/sMest prisvärd, finns i flera färger
Halogenfri nätverkskabel Cat 6a129,90 kr (2 meter)10 Gbit/sBästa köpet
Vinklad nätverkskabel Cat 6a149,90 kr (2 meter)10 Gbit/sFör installation bakom t.ex. TV
Nätverkskabel Cat 6199,90 kr (10 meter)1 Gbit/sFör utomhusbruk

Vad är en nätverkskabel?

En nätverkskabel är en kabel som används för att ansluta olika typer av enheter till ett datornätverk, exempel på enheter är datorer, skrivare, bredbandsmodem, routrar, TV-apparater och mycket annat. Ibland kallas en nätverkskabel också för patchkabel.

Ethernet-kabel med kontakt RJ-45

Den absolut vanligaste typen av nätverkskabel är ethernet-kabeln, det vill säga den kabel som de allra flesta av oss kommer i kontakt med och som har en så kallad RJ-45-kontakt. På bilden intill kan du se hur en sådan RJ-45 kontakt som sitter på en ethernet-kabel ser ut.

En ethernet-kabel med RJ-45-kontakt.

En nätverkskabel av typen ethernet-kabel som har den klassiska kontakten RJ-45.

Olika typer av nätverkskablar

När det sedan kommer till själva nätverkskabeln brukar man också tala om olika typer av nätverkskablar. Dessa olika typer brukar benämnas utifrån vilken kategori de tillhör, t.ex. kallas den vanligaste typen av nätverkskabel för Cat 6. "Cat" står för "Category", och siffran anger ungefär version. Även om Cat 6 är den vanligaste just nu så kommer den framöver att bli mindre vanlig i takt med att nätverken blir snabbare, värt att tänka på är att det inte var längesedan som Cat 5 var den vanligaste typen.

De olika kategorier av nätverkskablar som man brukar tala om idag är Cat 5, Cat 6, Cat 7 och Cat 8, samt några underkategorier såsom Cat 5e och Cat 6a. Det som i huvudsak skiljer de olika kategorierna åt är vilka överföringshastigheter de klarar av, eller med andra ord hur snabbt det går att flytta data genom nätverkskabeln från en enhet till en annan. I tabellen nedan går vi igenom överföringshastigheterna för olika nätverkskablar.

KategoriKortformMax hastighet
Kategori 5Cat 5100 Mbit/s
Kategori 5eCat 5e1 Gbit/s
Kategori 6Cat 61 Gbit/s
Kategori 6aCat 6a10 Gbit/s
Kategori 7Cat 710 Gbit/s
Kategori 8Cat 840 Gbit/s

Vilken nätverkskabel ska man välja?

Detta är en fråga som kan ha många svar, då den helt beror på vad man skall använda nätverkskabeln till. Men för de allra flesta av oss som behöver en bra nätverkskabel för hemmabruk så behöver man inte ge sig på de riktiga värstingarna, utan man kan istället tänka på vad man har för behov idag, eller kan tänkas ha för behov inom en inte allt för avlägsen framtid. Om man vill göra det enkelt för sig så köper man någon typ av Cat 6-kabel, då har man i så fall samtidigt även gjort sig framtidskompatibel vad gäller ökade överföringshastigheter i framtiden.

Skall kabeln var till en fast installation?

En annan sak att ha i åtanke är om man har för avsikt att använda nätverkskabeln i en fast installation, om man t.ex. håller på att dra kablar genom väggarna i syfte att sätta upp nätverksuttag. I ett sådant läge kan det vara klokt att snegla mot lite mer högkvalitativa kablar, för man vill ju undvika att behöva riva upp väggen om det skulle visa sig att kabeln inte höll särskilt bra kvalitet och börjar fela. Här är det viktigt att hitta någonting som håller under lång tid.

Hur lång nätverkskabel behöver man?

Hur lång nätverkskabel man behöver styrs mycket av vad den skall användas till, det enkla svaret är att den inte behöver vara längre än det avstånd den skall användas för. Men en sak som kan vara bra att ha i åtanke är att man ofta underskattar avståndeet mellan de saker man vill koppla ihop, dvs. man tror ofta att det räcker med t.ex. en kabel som är en meter lång, men i själva verket behöver man en kabel som är två meter lång. Varför det ofta blir så är för att man inte riktigt tänker på att kabeln ibland måste runt hörn samt måste vikas eller böjas i de båda ändarna där den kopplas in.

Med detta sagt, fundera ut hur lång kabel du har behov av, sedan lägger du på en meter för säkerhets skull. Personligen brukar jag oftast köpa kablar som är 2-3 meter långa, på så sätt har jag då köpt mig lite marginal ifall jag skulle behöva flytta någon enhet i framtiden eller så.

Luxorparts Nätverkskabel Cat 6

En mycket prisvärd nätverkskabel av typen Cat 6, vilket innebär att den klarar av överföringshastigheter upp till 1 Gbit/s. Kabeln finns i många olika längder, och dessutom i många olika färger.

Olika längder som nätverkskabeln finns i

Ett stort plus med denna nätverkskabel är att den finns tillgänglig i en stor mängd olika längder: 0,25 m, 0,5 m, 1 m, 2 m, 3 m, 5 m, 7 m, 10 m, 15 m, 20 m, 30 m och 50 m. Klicka på den längd du är intresserad av för att se pris och tillgänglighet för just den längden.

Olika färger som nätverkskabeln finns i

Som grädde på moset finns denna nätverkskabel dessutom sju olika färger utöver den vitgråa standardfärgen: svart, röd, gul, grön, orange, blå och lila. Du kan på den färg du är intresserad av för att se pris och vilka längder som finns tillgängliga för just den färgen.

Populära längder

2 meter
Bästa pris just nu: 99,90 kr

3 meter
Bästa pris just nu: 119,90 kr

Nätverkskabel Cat 6.

Luxorparts Nätverkskabel Cat 6

Halogenfri nätverkskabel Cat 6a

En oerhört prisvärd nätverkskabel av typen Cat 6a, vilket innebär att den klarar av överföringshastigheter upp till 10 Gbit/s. Kabeln finns i många olika längder, och är tillverkad helt utan halogen. Syftet med att ha en halogenfri kabel handlar om säkerhet vid ev. brand, då kablar som inte är halogenfria riskerar att ge ifrån sig livsfarlig gas i händelse av brand.

Enligt oss är denna nätverkskabel det absolut bästa köpet, just med tanke på att den inte bara är halogenfri utan även av typen 6a - vilket medför högre överföringshastigheter än den mer generiska nätverkskabeln som recenseras ovanför.

Olika längder som nätverkskabeln finns i

Ett stort plus med även denna nätverkskabel är att den finns tillgänglig i en stor mängd olika längder: 0,5 m, 1 m, 2 m, 3 m, 5 m och 10 m. Klicka på den längd du är intresserad av för att se pris och tillgänglighet för just den längden.

Populära längder

2 meter
Bästa pris just nu: 129,90 kr

3 meter
Bästa pris just nu: 149,90 kr

Halogenfri nätverkskabel Cat 6a.

Halogenfri nätverkskabel Cat 6a

Vinklad nätverkskabel Cat 6a

En nätverkskabel med en lite speciell utformning gjord för att kunna användas i trånga utrymmen, t.ex. bakom en TV som finns monterad på en vägg. Den är av typen Cat 6a, vilket innebär att den klarar av överföringshastigheter upp till 10 Gbit/s.

Olika längder som nätverkskabeln finns i

Denna nätverkskabel finns i tre olika längder: 0,5 m, 1 m och 2 m. Klicka på den längd du är intresserad av för att se pris och tillgänglighet för just den längden.

Populära längder

1 meter
Bästa pris just nu: 119,90 kr

2 meter
Bästa pris just nu: 149,90 kr

Vinklad nätverkskabel Cat 6a.

Vinklad nätverkskabel Cat 6a

Nätverkskabel Cat 6 för utomhusbruk

Detta är en mycket stabil och hållbar nätverkskabel som är framtagen specifikt för utomhusbruk, t.ex. om man vill dra nätverkskabel mellan hus eller om den av någon anledning behöver ledas längs utsidan av huset. Kabeln är av typen Cat 6, vilket innebär att den klarar av överföringshastigheter upp till 1 Gbit/s.

Olika längder som nätverkskabeln finns i

På grund av att den är framtagen för utomhusbruk och i installationssyfte finns nätverkskabeln endast tillgänglig i lite längre varianter: 10 m, 20 m, 30 m och 50 m. Klicka på den längd du är intresserad av för att se pris och tillgänglighet för just den längden.

Populära längder

20 meter
Bästa pris just nu: 299,90 kr

30 meter
Bästa pris just nu: 349,90 kr

Nätverkskabel Cat 6 för utomhusbruk.

Nätverkskabel Cat 6 för utomhusbruk