MittIP.nu/Köpguider/Bästa nätverkskabel

Bästa nätverkskabel 2024 - Köpguide

Nätverkskablar är någonting som de allra flesta av oss kommer i kontakt med lite då och då, då datornätverk numer existerar in nästan varenda människas hem. Nätverkskabeln är en essentiell del av det att kunna koppla en enhet, som till exempel en dator eller TV, till ett datornätverk. Men vilken nätverkskabel är egentligen den bästa? Och vilken typ av nätverkskabel är bäst vid olika tillfällen? Frågor som dessa tar vi upp i denna köpguide till bästa nätverkskabeln 2024!

Innehållsförteckning recension av nätverkskablar

ProduktHastighetOmdöme
Nätverkskabel Cat 61 Gbit/sMest prisvärd, finns i flera färger
Deltaco Halogenfri nätverkskabel Cat 710 Gbit/sBästa köpet
Vinklad nätverkskabel Cat 6a10 Gbit/sFör installation bakom t.ex. TV
Nätverkskabel Cat 61 Gbit/sFör utomhusbruk

Vad är en nätverkskabel?

En nätverkskabel är en kabel som används för att ansluta olika typer av enheter till ett datornätverk, exempel på enheter är datorer, skrivare, bredbandsmodem, routrar, TV-apparater och mycket annat. Ibland kallas en nätverkskabel också för patchkabel.

Ethernet-kabel med kontakt RJ-45

Den absolut vanligaste typen av nätverkskabel är ethernet-kabeln, det vill säga den kabel som de allra flesta av oss kommer i kontakt med och som har en så kallad RJ-45-kontakt. På bilden intill kan du se hur en sådan RJ-45 kontakt som sitter på en ethernet-kabel ser ut.

En ethernet-kabel med RJ-45-kontakt.

En nätverkskabel av typen ethernet-kabel som har den klassiska kontakten RJ-45.

Olika typer av nätverkskablar

När det sedan kommer till själva nätverkskabeln brukar man också tala om olika typer av nätverkskablar. Dessa olika typer brukar benämnas utifrån vilken kategori de tillhör, t.ex. kallas den vanligaste typen av nätverkskabel för Cat 6. "Cat" står för "Category", och siffran anger ungefär version. Även om Cat 6 är den vanligaste just nu så kommer den framöver att bli mindre vanlig i takt med att nätverken blir snabbare, värt att tänka på är att det inte var längesedan som Cat 5 var den vanligaste typen.

De olika kategorier av nätverkskablar som man brukar tala om idag är Cat 5, Cat 6, Cat 7 och Cat 8, samt några underkategorier såsom Cat 5e och Cat 6a. Det som i huvudsak skiljer de olika kategorierna åt är vilka överföringshastigheter de klarar av, eller med andra ord hur snabbt det går att flytta data genom nätverkskabeln från en enhet till en annan. I tabellen nedan går vi igenom överföringshastigheterna för olika nätverkskablar.

KategoriKortformMax hastighet
Kategori 5Cat 5100 Mbit/s
Kategori 5eCat 5e1 Gbit/s
Kategori 6Cat 61 Gbit/s
Kategori 6aCat 6a10 Gbit/s
Kategori 7Cat 710 Gbit/s
Kategori 8Cat 840 Gbit/s

Vilken nätverkskabel ska man välja?

Detta är en fråga som kan ha många svar, då den helt beror på vad man skall använda nätverkskabeln till. Men för de allra flesta av oss som behöver en bra nätverkskabel för hemmabruk så behöver man inte ge sig på de riktiga värstingarna, utan man kan istället tänka på vad man har för behov idag, eller kan tänkas ha för behov inom en inte allt för avlägsen framtid. Om man vill göra det enkelt för sig så köper man någon typ av Cat 6-kabel, då har man i så fall samtidigt även gjort sig framtidskompatibel vad gäller ökade överföringshastigheter i framtiden.

Skall kabeln var till en fast installation?

En annan sak att ha i åtanke är om man har för avsikt att använda nätverkskabeln i en fast installation, om man t.ex. håller på att dra kablar genom väggarna i syfte att sätta upp nätverksuttag. I ett sådant läge kan det vara klokt att snegla mot lite mer högkvalitativa kablar, för man vill ju undvika att behöva riva upp väggen om det skulle visa sig att kabeln inte höll särskilt bra kvalitet och börjar fela. Här är det viktigt att hitta någonting som håller under lång tid.

Hur lång nätverkskabel behöver man?

Hur lång nätverkskabel man behöver styrs mycket av vad den skall användas till, det enkla svaret är att den inte behöver vara längre än det avstånd den skall användas för. Men en sak som kan vara bra att ha i åtanke är att man ofta underskattar avståndet mellan de saker man vill koppla ihop, dvs. man tror ofta att det räcker med t.ex. en kabel som är en meter lång, men i själva verket behöver man en kabel som är två meter lång. Varför det ofta blir så är för att man inte riktigt tänker på att kabeln ibland måste runt hörn samt måste vikas eller böjas i de båda ändarna där den kopplas in.

Med detta sagt, fundera ut hur lång kabel du har behov av, sedan lägger du på en meter för säkerhets skull. Personligen brukar jag oftast köpa kablar som är 2-3 meter långa, på så sätt har jag då köpt mig lite marginal ifall jag skulle behöva flytta någon enhet i framtiden eller så.

Standard Nätverkskabel Cat 6i samarbete med PriceRunner

En mycket prisvärd nätverkskabel av typen Cat 6, vilket innebär att den klarar av överföringshastigheter upp till 1 Gbit/s. Kabeln finns i många olika längder, och dessutom i många olika färger.

Olika längder som nätverkskabeln finns i

Ett stort plus med denna nätverkskabel är att den finns tillgänglig i en stor mängd olika längder: 0,25 m, 0,5 m, 1 m, 1,5 m, 2 m, 3 m, 5 m, 7,5 m, 10 m, 15 m och 25 m. Klicka på den längd du är intresserad av för att se pris och tillgänglighet för just den längden.

Olika färger som nätverkskabeln finns i

Som grädde på moset finns denna nätverkskabel dessutom i ett antal olika färger utöver standardfärgen, nämligen blå, grön, gul, lila, orange, rosa, röd, svart, grå och vit. Du kan se vilka färger som finns för vilka längder när du granskar pris och tillgänglighet för den längd som du är intresserad av.

Populära längder

Här nedanför hittar du en prisjämförelse för de populäraste längderna (1, 2 och 3 meter) av denna nätverkskabel, om du är ute efter någon annan längd hittar du direktlänkar till jämförelser för dessa två paragrafer upp i texten.

Deltaco Halogenfri nätverkskabel Cat 7i samarbete med PriceRunner

En oerhört prisvärd nätverkskabel av typen Cat 7, vilket innebär att den klarar av överföringshastigheter upp till 10 Gbit/s. Kabeln finns i många olika längder, och är tillverkad helt utan halogen. Syftet med att ha en halogenfri kabel handlar om säkerhet vid ev. brand, då kablar som inte är halogenfria riskerar att ge ifrån sig livsfarlig gas i händelse av brand.

Enligt oss är denna nätverkskabel det absolut bästa köpet, just med tanke på att den inte bara är halogenfri utan även av typen 7 - vilket medför högre överföringshastigheter än den mer generiska nätverkskabeln som recenseras ovanför. Den finns dessutom tillgänglig i tre färger: svart, vit och grå.

Olika längder som nätverkskabeln finns i

Ett stort plus med även denna nätverkskabel är att den finns tillgänglig i en stor mängd olika längder: 0,3 m, 0,5 m, 1 m, 1,5 m, 2 m, 3 m, 5 m, 7 m, 10 m, 15 m, 20 m, 25 m och 30 m. Klicka på den längd du är intresserad av för att se pris och tillgänglighet för just den längden.

Populära längder

Här nedanför hittar du en prisjämförelse för de populäraste längderna (1, 2 och 3 meter) av denna nätverkskabel, om du är ute efter någon annan längd hittar du direktlänkar till jämförelser för dessa två paragrafer upp i texten.

Vinklad nätverkskabel Cat 6ai samarbete med PriceRunner

En nätverkskabel med en lite speciell utformning gjord för att kunna användas i trånga utrymmen, t.ex. bakom en TV som finns monterad på en vägg. Den är av typen Cat 6a, vilket innebär att den klarar av överföringshastigheter upp till 10 Gbit/s.

Olika längder som nätverkskabeln finns i

Denna nätverkskabel finns i tre olika längder: 1 m, 2 m och 2 m. Klicka på den längd du är intresserad av för att se pris och tillgänglighet för just den längden.

Populära längder

Här nedanför hittar du en prisjämförelse för de populäraste längderna (1, 2 och 3 meter) av denna nätverkskabel, om du är ute efter någon annan längd hittar du direktlänkar till jämförelser för dessa två paragrafer upp i texten.

Nätverkskabel Cat 6 för utomhusbruki samarbete med PriceRunner

Detta är en mycket stabil och hållbar nätverkskabel som är framtagen specifikt för utomhusbruk, t.ex. om man vill dra nätverkskabel mellan hus eller om den av någon anledning behöver ledas längs utsidan av huset. Kabeln är av typen Cat 6, vilket innebär att den klarar av överföringshastigheter upp till 1 Gbit/s.

Olika längder som nätverkskabeln finns i

På grund av att den är framtagen för utomhusbruk och i installationssyfte finns nätverkskabeln endast tillgänglig i lite längre varianter: 20 m, 30 m, 40 m, 50 m och 75 m. Klicka på den längd du är intresserad av för att se pris och tillgänglighet för just den längden.

Populära längder

Här nedanför hittar du en prisjämförelse för de populäraste längderna (30, 40 och 75 meter) av denna nätverkskabel, om du är ute efter någon annan längd hittar du direktlänkar till jämförelser för dessa två paragrafer upp i texten.