Denna sida innehåller annonslänkar för NordVPN
MittIP.nu/Så fungerar VPN

VPN och VPN-tunneln - Så fungerar det

Du har säkert hört benämningen VPN förut, troligtvis ofta sammansatt som t.ex. VPN-tjänst eller VPN-tunnel. Själva ordet VPN är egentligen en akronym, som på svenska står för "Virtuellt Privat Nätverk" (på engelska: "Virtual Private Network"). Betydelsen av detta är faktiskt exakt som det låter, en VPN-tjänst skapar ett virtuellt nätverk som är privat, krypterat och skyddat med avseende på den som använder VPN-tjänsten.

Man brukar ofta tala om detta privata nätverk som att man surfar på internet genom en VPN-tunnel, och medan man gör detta är ens aktivitet skyddad mot insyn från utomstående (som t.ex. ens internetleverantör eller myndigheterna). Detta innebär att så länge man är skyddad av en VPN-tunnel, så kan ingen se vad man gör på internet eller vilka hemsidor man besöker, likaså skyddar VPN-tunneln mot angrep från t.ex. hackare eller andra som vill åt ens data.

Varför använda en VPN

Men varför vill man då surfa anonymt på internet genom att kryptera och skydda sin anslutning? Det finns många anledningar till varför man skulle vilja göra detta. Ofta är dessa anledningar relaterade till säkerhet och den personliga integriteten, men det finns givetvis även andra. Vi går igenom några

En VPN döljer din IP-adress

Den huvudsakliga anledningen till varför många väljer att använda en VPN är för att din IP-adress blir dold för andra, som till exempel din internetleverantör eller myndigheter som avlyssnar datatrafik. Det som VPN-tunneln gör är att den ger dig en ny publik IP-adress, någonting som den kan göra genom att låta all din internet-trafik slussas genom VPN-tunneln och därigenom ha den som ansikte utåt mot internet. Detta innebär att även om någon tjuvlyssnar när du laddar ned eller streamar någonting på internet, så är det inte din riktiga IP-adress som visas (i t.ex. torrent-programmet eller webbsidans loggar).

Illustration av en VPN-tunnel

Bilden ovan illustrerar principen bakom VPN-tunneln, hur den skyddar dig från olika illasinnade parter medan du i lugn och ro kan surfa helt anonymiserad på internet.

En VPN kan låsa upp geoblockerat innehåll

Om du befinner dig utomlands kan vissa serier och filmer på t.ex. SVT vara blockerade för dig, detta kallas geoblockning och metoden använder din IP-adress för att fastställa var du befinner dig. Genom en VPN går detta att kringgå, eftersom det är den IP-adress som VPN-tunneln visar utåt som kommer att avgöra var du befinner dig. Så även om du sitter i Thailand, så kan du om du använder en VPN med ändpunkt i Sverige få det att se ut som att du faktiskt sitter i Sverige - och du blir inte längre geoblockad. Många VPN-leverantörer gör det möjligt för dig att välja fritt från i princip alla länder i världen, när du ansluter dig till din VPN-tunnel.

Många använder även denna funktion hos VPN-tjänster för att få tillgång till innehåll i andra länder hos vissa streamingtjänster. Exempelvis är Netflix i USA mycket innehållsrikare än svenska Netflix, vilket många använder sig av en VPN för att komma åt.

Fungerar som skyddsbarriär vid användning av publika Wi-Fi-hotspots

Att ansluta sig mot internet genom publika och ofta gratis Wi-Fi-hotspots kan vara ett väldigt riskfyllt projekt. Anledningen är att dessa nätverk ofta har en låg grad av säkerhet, samt vet man aldrig vilka andra personer som finns anslutna till nätverket och som kanske försöker avlyssna ens datatrafik. Genom att använda en VPN när man ansluter sig mot ett sådant nätverk, så skapar man en skyddsbarriär som krypterar ens trafik och gör att man blir mindre sårbar mot hackers på nätverket.

Hur gör VPN-tjänstens med loggar

En VPN-tjänst skyddar en på så sätt att ingen utomstående kan se ens IP-adress och vad man gör på internet. Men då kanske många tänker att VPN-tjänsten måste ju veta vad man gör, och vad händer då om t.ex. en myndighet begär ut information och loggar från VPN-tjänsten? För att motverka detta har de allra flesta VPN-leverantörer (åtminstone de med inriktning mot anonymisering) väldigt strikta no-log-policys, vilket innebär att de inte spara några som helst loggar själva. Som konsekvens spelar det ingen roll om någon begär ut några uppgifter från VPN-företaget, det finns ändå ingen data att hämta ut.

Rekommendation av bra VPN-tjänst

Det finns en uppsjö med VPN-tjänster på marknaden, vissa bra och vissa riktigt dåliga. Men en VPN-tjänst som vi verkligen kan rekommendera är NordVPN. NordVPN är en välkänd leverantör av VPN-tjänster som har varit verksamma länge och har gjort sig ett namn på att vara en stabil och mycket säker VPN-leverantör. De garanterar att inga loggar någonsin sparas och erbjuder mycket stark kryptering (av militär klass). Deras VPN är också busenkel att använda, och funkar både på datorn (Windows, Mac) och mobilen (iOS, Android). De har till och med egna programvaror till de olika enheterna som man enkelt kan installera, för mobilen finns appar i Appstore och Google Play. Som en bonus har de också ett otroligt stort utbud av servrar som man kan skapa en VPN-tunnel mot, faktiskt fler än 1000 servrar på över 100 olika platser i världen. Så med bara några få knapptryckningar kan man på ett par sekunder växla mellan att "sitta i" t.ex. USA, Sverige, Japan och många fler länder. 🤗

Källor och länkar för vidare läsning

Skriv en kommentar