Nu för tiden har det blivit allt vanligare att de flesta av oss har mycket viktig information och många immateriella ägodelar på vår dator. Ofta handlar det om saker som vi håller väldigt kärt eller som är väldigt viktigt för våra liv även utanför datorn. Datorn har med andra ord växt i betydelse för oss allt eftersom samhället har digitaliserats, och idag gör vi nästan alla våra ärenden som rör kommunikation med samhällets myndigheter och resurser med den.
All denna information och alla dessa datoriserade ägodelar vill man ju så klart då också skydda, och då kommer naturligt denna fråga upp: behöver man ett virusskydd för det? Här nedan går vi igenom lite vad ett virusskydd är och ger dig rekommendationer kring vad som kan vara bra att tänka på när det kommer till virusskydd till datorn.
Få har nog inte hört termen datorvirus, och de allra flesta av oss vet att man kan få datorvirus om man exempelvis besöker skumma sidor på internet eller öppnar filer som man inte vet var de kommer ifrån. Men vad är egentligen ett datorvirus?
På ett enkelt sätt brukar man säga att ett datorvirus är en form av programvara, som utan ens tillåtelse eller vetskap installeras på ens dator. Andra typer av skadliga programvaror som liknar datorvirus är t.ex. maskar och trojanska hästar. Du kan gärna läsa mer om datorvirus och andra skadliga programvaror i vår kunskapsdatabas.
För att motverka att ens dator då skall bli smittade av datorvirus eller annan skadlig programvara, så brukar man använda någon form av virusskydd som bevakar ens dator. Det som antivirus programmet (eller virusskyddet) gör är att det konstant ligger och jobbar i bakgrunden, och granskar alla filer som datorn sparar eller öppnar. Om virusskyddet sedan skulle identifiera att en fil innehåller t.ex. ett datorvirus eller en datormask, så sätter det denna fil i karantän och förhindrar att viruset tillåts installera och sprida sig på datorn.
För att göra detta arbetar de som utvecklar virusskydd och antivirus program med detektering av sekvenser och förväntade metoder som brukar användas av datorvirus, men för att säkerställa att det verkligen är ett riktigt virus som har påträffats måste de kunna jämföra signaturen av det som har detekterats med ett känt virus.
Den allmänna rekommendationen när det kommer till antivirus program är att ja det behöver man, på ett eller annat sätt. De fula typer som utvecklar datorvirus, trojaner och maskar försöker hela tiden att hålla sig i framkant, och vill alltid åt ens viktiga dokument. Och för att kunna skydda sig från detta behöver man vara proaktiv.
Hur proaktiv man sedan vill vara beror lite på hur man ser på sin data och vilka risker man vill ta, men generellt sett har man tre alternativ:
Det tredje och sista alternativet i listan är det som helt klart ger den bästa tryggheten. Läs gärna mer om de olika alternativen här nedan.
Om man bara är ute efter ett ganska basic skydd mot virusattacker så kan det räcka att bara använda Windows Defender. Men eftersom hackare ständigt kommer på nya sätt att komma åt ens uppgifter kan ett antivirusprogram agera som en extra trygghet. Detta då Windows Defender inte alltid är lika snabbt på att kunna detektera nya hot.
En väldigt bra kompromiss när det kommer till antivirus program är att använda sig av ett gratis virusskydd. Det finns några alternativ att välja mellan, men ett som är väldigt kompetent är Avast Antivirus.
Men för att verkligen kunna känna den där extra tryggheten, om man t.ex. verkligen vill vara säker på att ens viktiga filer, dokument och inloggningar är och förblir säkra, så är det klokaste ändå att köpa ett antivirus program. Den trygghet man får genom att välja ett sådant är att de är specialiserade på antivirus, och generellt sett är mycket snabbare att identifiera nya virus och därmed kunna säkerställa att ens dator håller sig frisk och fri från datorvirus, maskar och trojaner.
Vårt bästa tips när det kommer till antivirus är ett program från företaget F-Secure som kallas F-Secure SAFE. Deras antivirus program F-Secure SAFE skyddar inte bara mot virus och trojaner, utan även mot ransomware (när någon kapar ens dator och kräver pengar för att låsa upp den). Det fungerar dessutom bra på alla typer av enheter (PC, Mac, smartphone, surfplattor, osv.). Här kan du läsa mer: F-Secure SAFE. F-Secure själva är ett finländskt cybersäkerhetsföretag, som har funnit i över 30 år. Nästan lika länge som man har haft datorer hemma, bara det är ju nästan helt galet. 🤗