Slipp sladdar med Bluetooth

Vid sidan om Wifi och pekskärmar hör Bluetooth till en av de stora teknologiska utvecklingarna inom mobil- och dataindustrin. Med hjälp av den slipper du som användare bökiga sladdar och den underlättar olika saker som träning, arbete, hushållssysslor och resande. Här kan du läsa lite mer om vad Bluetooth är, hur du använder teknologin och vad du bör tänka på.

Vad är Bluetooth?

Tittar du på inställningarna till din dator eller mobil kommer du snabbt att hitta ordet Bluetooth, eller dess symbol som ser ut som ett kantigt, vitt B i run-stil mot en blå bakgrund. Det är ingen slump att symbolen ser ut som en gammal vikingaruna, då teknologin kommer från ett samarbete mellan bland annat skandinaviska företag och främjar kommunikation mellan olika människor. Vikingakungen Harald Blåtand var en skicklig talare och medlare så hans initialer ansågs passa perfekt och därmed utgöra den berömda logon.

Genom att aktivera Bluetooth funktionen i två olika enheter får du dem att "se varandra" genom kommunikationssignaler på kort avstånd, och därmed börja samarbeta med varandra. Det kan till exempel handla om ett headset och en dator, en surfplatta med en högtalare eller en mobiltelefon med ett aktivitetsarmband. Där du en gång i tiden var tvungen att koppla enheterna med sladdar sker det numer istället trådlöst med andra ord.

Bluetooth

Ger fri rörelse

Den främsta anledningen att Bluetooth teknologin blivit så populär är just att den ger större rörelsefrihet åt sina användare. Om du till exempel tränar på ett gym eller är ute och joggar kan en sladd som kopplar dina hörlurar till mobilen lätt snärjas in och avbyta det du gör på ett irriterande sätt. Att städa hemma till härlig musik eller något radioprogram har alltid varit kul och med en enkel Bluetooth högtalare kan du ta med dig underhållningen överallt.

Hur kopplas Bluetooth upp?

När du har två apparater som du vill koppla ihop är det viktigt att båda är på och att deras Bluetooth funktioner är aktiverade. Gå in på Bluetoothmenyn på din dator eller mobil och om du inte redan kan se den önskade enheten kan du göra en sökning tills den syns. Klicka sedan på enheten och välj att para ihop den och vips är de kopplade med varandra. I de flesta fall kommer sammankopplingen sedan ske per automatik men om du av någon anledning inaktiverar funktionen kan du behöva göra om allt från början igen.

Skriv en kommentar