Det finns några knep för att göra dina lösenord till inloggningar på nätet både säkrare och relativt lätta att komma ihåg. Många använder sig av en typ av lösenord som tyvärr inte är särskilt svåra att knäcka för dem som verkligen vill, och därför kan de här råden vara bra för dig som vet med dig att det nog är dags att byta.
De två första råden handlar inte om själva lösenordet utan om extra säkerhet och hur du lättare kan komma ihåg dem. Det första tipset är ett "password manager"-program som ger dig både förslag på bra lösenord och sparar dem i molnet eller ett annat krypterat valv. Därifrån hämtar du dem när du behöver och riskerar inte att glömma dem. Dock kan det även vara bra att skriva ner och spara dina allra viktigaste lösenord någon annanstans om lösenordshanteraren mot all förmodan ändå hackas. Då vet du att du ändå kan nå dina viktigaste inloggningar utan problem. Det andra tipset är att använda tvåfaktorsautentisering, alltså att det behövs ett extra steg utöver lösenord för att kunna logga in på en webbplats. Många hemsidor erbjuder det här alternativet för sina medlemmar och det är lätt att lära sig hur det fungerar.
När det kommer till själva lösenordet använder vi ofta alltför korta varianter. Det är också vanligt att använda namn på våra barn, ord från ordlistor eller vår gatuadress men det är precis sådant här som är enkelt att knäcka. Använd inte personlig information eller intressen i dina lösenord, det är absolut inte säkert. Tänk istället i termer som unikt, långt och komplext - i den ordningen. Använd gärna meningar för att lättare komma ihåg lösenordet och ett långt lösenord är alltid betydligt säkrare än ett kort. Kan du bara använda nio eller tio tecken blir det viktigare att tillföra viss komplexitet men det betyder inte lika mycket om du har ett långt lösenord på 20 – 25 tecken. Du behöver inte heller byta lösenord alltför ofta, såvida du inte vet med dig att någon fått tag på det eller att du gett ut det till någon. Byter vi för ofta är risken stor att vi väljer kortare och lättare varianter och därför rekommenderas det inte. Som sista tips är det bra att blanda stora och små bokstäver, siffror och specialtecken i sina lösenord. De svenska bokstäverna å, ä och ö är också ett bra tips.
Om du vill skapa ett helt slumpmässigt lösenord kan du gärna använda vår lösenordsgenerator här nedan. Den visar några olika varianter av lösenord med 10 och 20 tecken, där de olika varianterna i sig är olika svårighetsgrader med olika typer av tecken inblandade.