Denna sida innehåller annonslänkar för UC
MittIP.nu/Kunskapsdatabas/Identitetsstöld (ID-kapning)

Identitetsstöld (ID-kapning)

Som namnet antyder är en identitetsstöld när person A stjäl person B:s identitet. Förr kunde det handla om att man klädde ut sig till någon vars status var hög, för att få tillgång till något värdefullt. Idag handlar det istället om att man stjäl en persons legitimation, personliga uppgifter samt bankkortsuppgifter. Ibland kan det ske helt omedvetet för offret medan det i andra fall kan ske under rån. Att utge sig för att vara någon man inte är vid köp eller myndighets- och bankärenden är ett brott. Brottet rubriceras som urkundsförfalskning och i straffskalan finns fängelse. Om ärendet tillåter det får dock en person som själv kan intyga sin identitet gå en annan persons ärende med hjälp av en underskriven fullmakt. Det kan handla om att hämta ut ett paket.

Stjäla uppgifter via internet

Internet är en lukrativ plats för bedragare att befinna sig på. I många fall kan förövarna maskera sig själva med olika lösningar som VPN vilket gör att de blir svårare att avslöja. Det är idag vanligt att ligor ringer speciellt äldre med smartphone och utger sig för att vara från banken eller en myndighet. Då ber de den äldre att öppna Bank-ID och slå in koden, och den registrerar dem. När de gjort det har de fri tillgång till att kunna använda hennes Bank-ID för exempelvis köp.

Det finns även hackare som infiltrerar personkonton på olika hemsidor. De kan ibland lyckas att beställa saker mot faktura som offret får i brevlådan.

Personnummer

Om förövarna vet ditt personnummer och lösenord du har till olika sajter kan de göra skada. Exempelvis genom att ta lån. Använd starka lösenord och ha gärna ett unikt lösenord för varje sajt. Det här kan kännas jobbigt då de flesta säkerligen har mer än 50 olika lösenord att hålla reda på. Då är det bra att göra listor.

Förhindra att identitetsstölder sker

Ingen vill råka ut för att ens identitet blir stulen. Det gäller att vara försiktig speciellt på internet. Publicera inte bilder hos sociala medier på ditt körkort om du inte täcker för personnumret. Använd inte Bank-ID vid begäran från någon som ringer, såvida inte du själv har ringt till exempelvis banken.

När du är ute och rör dig på stan så se till att inte låta körkortet eller annan ID-handling ligga framme på bordet. Någon kan stå bakom dig och ta tillfället i akt att fotografera det eller skriva ned dina uppgifter. Ha bara legitimationen uppe när du legitimerar dig. Stoppa omedelbart ner det i fickan (gärna framfickan på byxorna).

Bästa sättet att skydda sig

Det bästa sättet att skydda sig mot identitetsstölder är dock att alltid vara medveten om att det kan hända, och därefter agera så snabbt det bara går för att minimera ev. skada. En sak man kan göra för att underlätta detta är att sätta upp en bevakning över sina personuppgifter, t.ex. genom ID-skydd från UC. Med deras ID-skydd ges möjlighet till realtidsbevakning och direktnotis via SMS/e-post om ens uppgifter ändras, vilket händer om t.ex. någon tar en kreditupplysning i ens namn eller om ens adress skulle ändras. De erbjuder också telefonassistans dygnet runt som kan hjälpa till om man har råkat ut för en ID-kapning om t.ex. kreditkort eller andra värdehandlingar behöver spärras. Likaså finns tillgång juridisk hjälp samt som kan gå in och hjälpa till om det skulle behövas.

Skriv en kommentar