MittIP.nu/Kunskapsdatabas/Datorvirus, trojaner och maskar

Datorvirus, trojanska hästar och maskar

Vad är skadlig programvara? Skadlig programvara är ett samlingsnamn och definieras precis som det låter. En programvara som installeras på din dator utan ditt tillstånd och kan göra betydlig skada på dina filer och program som du har installerade. Nedan ska vi titta närmare på tre vanliga skadliga programvaror.

Datorvirus

Det första datorviruset vi vet om kom redan 1971 och kallades för Creeper men uttrycket virus myntades inte förrän 1983. Att det kallas för just virus beror på att det infekterar alla dina filer och program, och att det oftast smittas via antingen e-post eller vid överföring av filer via t.ex. USB-minnen eller liknande. Viruset kopierar koden i dina program och körs då samtidigt som du kör ditt originalprogram, det gömmer sig. Datorvirus är oftast designade för att utföra så mycket skada mot din dator som möjligt.

Trojanska hästar

Trojanska hästar är raka motsatsen till datorvirus på det sätt att de inte är dolda alls. Det är programvaror som marknadsförs som legitima program. Syftet med dessa är oftast brottslighet. Du laddar ned programvaran frivilligt i god tro och ger då den trojanska hästen tillgång till att kopiera, blockera eller radera all din data. Ett exempel på detta är en s.k. banktrojan där de är ute efter information om dina bakuppgifter och inloggningar.

Maskar

Maskar är extra farliga på det viset att de inte behöver hjälp av en människa för att kunna spridas. De kan dock inte komma åt din dator hur som helst, de letar efter kryphål i din säkerhet. De är inte designade för mer än att spridas men har du väl fått in en mask på din dator så kan de ta över precis allt, minskar prestandan på din dator och numera också stjäla dina filer eller radera dem helt.

Några kända datorvirus

I love you-viruset

Detta virus kom år 2000 och spreds via email. Mailet såg ut att komma från en bekant och hade bifogat ett litet kärleksbrev. Alla klickade givetvis glatt på detta och så blev ungefär 50 miljoner datorer smittade under en kort period.

Conflicker

2008 kom det här viruset och var så kraftfullt att det faktiskt lyckades slå ut hela franska flygvapnet. Det levererades i form av en mask och man vet fortfarande inte än idag riktigt hur det är konstruerat.

Melissa

Ett virus skapat i kärlekens tecken av en man som försökte få uppmärksamhet från en strippa. Detta hände redan 1997 och mannen ifråga ville bara sprida Melissas namn. Konsekvenserna blev betydligt värre.

My doom

Ett klassiskt virus skickat via email med en bifogad fil. Detta var kraftfullt p.g.a. mängden mail som gick ut. Man räknar med att ca var tionde mail som skickades över hela världen under ett dygn hade My doom. Detta hände 2004.

Så vet du om du är drabbad av skadlig programvara

Många skadliga programvaror numera är svåra att upptäcka. Det tydligaste tecknet brukar vara sämre prestanda. Körs program helt plötsligt? Får du fler pop-ups? Då kan du vara drabbad och måste åtgärda detta omedelbart. Bästa sättet att skydda sig mot alla sorters skadliga programvaror är att investera i ett bra antivirus program som inte bara hindrar virus från att krypa in, men som också kontinuerligt skannar av din dator efter dolda fel. Läs gärna vidare i vår artikel behövs antivirus program till datorn.

Skriv en kommentar