Denna sida innehåller annonslänkar för NordVPN
MittIP.nu/Kunskapsdatabas/Dölja sin IP-adress

Dölja sin IP-adress på internet

Du som vill kunna surfa på internet utan att någon annan kan se vad du håller på med har flera alternativ att välja bland. I den här texten ska vi gå igenom de tre vanligaste metoderna. De har alla det gemensamt att de i varierande utsträckning döljer din IP-adress för utomstående. För två av metoderna kan inte ens din internetleverantör se vad du gör på nätet.

Använd en VPN-tjänst

VPN-tjänster är både det absolut enklaste och det mest populära sättet att surfa anonymt på nätet. Det är praktiskt, enkelt och vanligtvis prisvärt. Ett VPN fungerar enkelt uttryckt på så sätt att din trafik dirigeras om till en server som befinner sig på någon annan plats i världen. Det får två effekter. Dels anonymiseras all din aktivitet på internet både för din internetleverantör och andra som kan tänkas få åtkomst till din data. Den andra effekten är att du kan surfa som om du befann dig i ett annat land. Fördelen med det sistnämnda är framför allt att du kan få åtkomst till innehåll som av en eller annan anledning inte kan visas i Sverige (eller där du befinner dig). Exempelvis Youtube-klipp som endast får visas i USA, eller om du befinner dig utomlands och vill titta på SVT Play.

Om du vill läsa vidare och lära dig mer om VPN kan du göra det på vår sida om VPN, annars kan vi verkligen rekommendera NordVPN. De har fler än 1000 servrar på över 100 platser som man kan ansluta mot.

Person med dold IP-adress

Surfa på Tor-nätverket

Att surfa via Tor-nätverket är ett kostnadsfritt sätt att surfa anonymt på internet. Genom att ladda ner och använda dig av webbläsaren Tor kommer du åt den del av internet som vanligtvis kallas för "dark web". Det vill säga alla de hemsidor som inte är indexerade av sökmotorerna. Även om det förekommer mycket illegala aktiviteter på den delen av internet så finns det också en hel del legitima handelsplatser och annan information där. Läs mer hos The Tor Project.

Surfa med proxy

En proxy är liksom Tor ett alternativ att surfa anonymt som kan vara kostnadsfritt. Här är det dock viktigt att påpeka att graden av anonymitet kan variera mellan olika tjänster. I vissa fall omdirigeras din trafik till en annan server samtidigt som det går att spåra var trafiken ursprungligen kommer ifrån, så det gäller att du är uppmärksam. En proxy kan beskrivas som en förenklad variant av VPN. Mer exakt är det så att omdirigering via proxy ingår i VPN-tjänster, samtidigt som omdirigeringen kompletteras av att trafiken går genom en så kallad VPN-tunnel. Om du surfar enbart med proxy får du precis som när du surfar med VPN ett annat IP-nummer i och med att din trafik omdirigeras till en annan server.

Ett exempel på en gratis sådan proxy är HideMyAss.Kommentarer


#1   Emil   2021-11-25 11:57  
Kommentaren väntar på godkännande..

#2   Z.å   2021-11-25 11:58  
Kommentaren väntar på godkännande..

Skriv en kommentar