MittIP.nu/Kunskapsdatabas/Skimning (skimming)

Vad är skimning (skimming)?

Nästan alla i dagens samhälle har ett betalkort som används dagligen. I Sverige har man ofta både ett kreditkort och ett vanligt kontokort, och kontokortet används ofta också för att ta ut pengar från olika typer av bankomater. Tekniken är väl genomtänk, men det innebär inte att olika kriminella organisationer och tjuvar inte kan försöka få tag på ens pengar. Ett av de sätt som kriminella försöker få tag på pengar är genom skimning. I enkla termer så är detta när en kriminell person försöker få tag på kortuppgifter för att genomföra köp. Under de senare åren har dessa försök ökat, varpå det är viktigt att förstå hur de kriminella arbetar och vad man kan göra för att förebygga skimning. Därför kommer denna artikel gå igenom hur skimning fungerar och vad man kan göra för att förhindra det.

Hur fungerar skimning?

Skimning anses generellt sett vara en typ av bedrägeri där kriminella försöker få tag på ens information på kontokortet. Genom att få tag på informationen på kortet så kan kriminella göra olika typer av köp på internet, trots att de inte ens har kortet.

Det finns olika typer av skimning, den allra vanligaste typen innebär att kriminella använder en typ av NFC-läsare vilken trådlöst kan läsa av kortuppgifter. NFC-läsare är en typ av funktion som både mobiltelefoner och datorer har, vilka i sin tur kan läsa av kortuppgifter om de är i närheten av kortet. Detta är mycket vanligt när det kommer till skimning av blippkort. En annan mer komplicerad typ av skimning är när kriminella monterar en teknisk apparat på en bankomat. Därefter, när privatpersoner använder bankautomaten så kan kortuppgifterna sparas varpå kriminella kan göra ett nytt kort och använda det för köp.

Kreditkort

Hur kan man förhindra skimning?

Det finns en mängd olika metoder för att förhindra skimning. Man kan exempelvis köpa olika typer av skyddskort vilka kan sättas i närheten av betalkortet i plånboken så att kriminella inte kan använda NFC-läsaren på kortet. Det finns också olika typer av plånböcker som har metall vilket blockerar NFC-läsare från att ta informationen.

När det kommer till skimning i bankautomater är det lite svårare. Kriminella har nämligen kommit på flera komplicerade lösningar vilket gör det svårt för vanliga människor att se om det sitter en apparat på bankautomater. Generellt sett kan man dock ha som regel att endast ta ut pengar i automater som finns inomhus på olika banker. Bankerna har nämligen betydligt mer koll på dessa automater.

Skriv en kommentar