Vad är ett P2P-nätverk?

Du kanske har hört talas om P2P-nätverk. P2P-nätverk är en form av anslutningstyp som direkt ansluter användare till andra användare, eller "peers" till "peers". Det är en typ av nätverk som har negativa konnotationer, eftersom det använts till att stötta sidor som The Pirate Bay och andra liknande torrentsidor. Teknologin i sig är dock långt ifrån negativ, och är särskilt användbar för mindre företag som inte har råd med dyra servrar.

Hur det fungerar

I ett P2P-nätverk erbjuder deltagare en del av sin dators resurser, exempelvis bredband eller cpu-kraft, direkt till sina kamrater i systemet. Har man tillräckligt många datorer som medverkar i nätverket kan summan av dessa resurser vara jämförbar med kraftiga datorservrar. Det är dock mycket billigare att implementera P2P-teknologi än det är att köpa till sig datorservrar med lika hög kapacitet.

De som tar del av resurserna som delas kan exempelvis ladda ner filer eller olika typer av data utan en server. Denna typ av serverteknologi underlättar nätverksutveckling för mindre verksamheter.

P2P-nätverk illustrerat

Praktiska exempel

Idag används P2P-nätverk i många olika applikationer som ett billigare alternativ till servrar. Ett P2P-nätverk är ofta även lättare att underhålla, vilket drar ner på kostnaderna ytterligare. Några exempel på användningsområden är:

Datorspel

Det är många datorspel som använder sig av P2P-teknologi. Ofta är det på grund av att utvecklarna inte har budgeten till dedikerade servrar för multiplayer spel. I annat fall kan spelutvecklare välja att använda sig av P2P-nätverk när deras spel inte är centrerat kring onlinefunktionalitet.

Virtuella valutor

Bitcoin och andra virtuella kryptovalutor är baserade på P2P-teknologi. Detta gör det möjligt för vem som helst att skapa sin egen elektroniska valuta.

Det är viktigt att dela

För att ett P2P-nätverk ska fungera effektivt krävs det att alla användare delar åtminstone samma mängd resurser som de använt sig av. Annars upplever hela systemet ett underskott av resurser och slutar så småningom att fungera effektivt.

Skriv en kommentar