E-sport - en professionell sport!

Allting blir "e", det vill säga "elektroniskt", och går online som allt annat. Självklart blir även sport "e", det vill säga sport blir e-sport i den nya världen, och den nya världen är här för längesedan. E-sporten ökar lavinartat varje år och är faktiskt väldigt spännande.

Vad är egentligen E-sport?

Elektronisk sport är tävlingar som har flyttat från den fysiska världen till online-världen, det är också mängder av sporter som byggts i virtuella miljöer som sportupplevelser och tävlingar. Exempel på detta är alla sorters VR-spel (Virtual Reality), AR-spel (Augmented Reality), TV-spel, dator- och mobilspel med mera. E-sporten har sitt ursprung från Sydkorea där World Cyber Games arrangerades och har med tiden blivit ett etablerat begrepp för "online-sport", dvs. sport som utövas online.

För att kvalificera under begreppet E-sport krävs att tävlande personer möter varandra och inte bara spelar mot datorn. Precis som i fysisk sport är det prestationen som räknas, det vill säga vem som står som vinnare i slutändan. Poker och lotterier är inte e-sport eftersom de inte har denna "man mot man"-tävlingsingrediens.

Gamer som håller på med E-sport.

E-sport attraherar pengar

E-sportens tillväxttakt påminner om tekniktillväxten i stort, det går mycket fort och detta gör att även e-sport attraherar stora pengar. Som exempel kan nämnas att VM-finalen år 2018 hade prissummor på över 25 miljoner USD, där det vinnande laget fick 11 miljoner USD.

Det låter som en sport väl värd att satsa på!

Här följer några exempel på hur e-sport drar till sig både investerare och spelare - och är en attraktiv publiksport.

Counter-Strike är det största spelet i Sverige. Spelet har flera miljoner spelare i världen och det är vanligt att runt en miljon spelare är inne samtidigt och spelar. Counter-Strikes strategi går ut på att ett lag är terrorister som har lagt ut en bomb som motståndarlaget ska desarmera. Counter-Strikes första version kom ut år 1999 och har sedan dess släppts i fyra versioner. År 2018 bestämde tillverkaren Valve att spelet skulle bli tillgängligt gratis online, vilket gjorde att antalet spelare ökade lavinartat.

Några andra gigantiska spel med massmiljondeltagande är Fortnite och League of Legends

Fortnite är ett överlevnadsspel där ett hundratal spelare möter varandra medan League of Legends går ut på att förstöra motståndarnas bas. League of Legends är det mest spelade e-sportspelet i världen. FIFA:s e-sportspel har också gått upp på topplistan. Det skiljer sig lite från de andra spelen eftersom det inte bygger på hela lagets prestanda utan mer på att en enda spelare kontrollerar laget. Ett misstag från denne spelare kan vända en hel match. E-sportspelet Dota 2 påminner om League of Legends men är lite svårare för nybörjare att förutsäga.

E-sportatleter

E-sportevenemangen hålls i de största sportarenorna med gigantiska skärmar och engagerar hela publiken som vilket sportevenemang som helst. Det finns idag, i Sverige, till antalet lika många e-sportatleter som är organiserade som i handboll och hockey. Sverige är en stor nation inom e-sport och var ett av de första fästena för Counter-Strike. Ta en titt på Expressens ranking över svenska e-sportstjärnor genom tiderna. E-sport är en officiell sport i 24 länder och i USA är e-sportatleter också officiella atleter. En professionell e-sportatlet tjänar minst lika mycket som en etablerad sportstjärna i en fysisk sport.

Svenska E-sportförbundet inkom den 1 januari 2021 med en ansökan om medlemskap i RF (Riksidrottsförbundet). Ansökan avslogs. Den fråga som debatteras är om e-sport är en fysisk aktivitet eller inte, då den fysiska aktiviteten är inskriven i RF:s stadgar.

Hållbart datorspelande och datorspelsberoende

Datorspel är dock även en hobby som många tycker om och som kan vara beroendeframkallande. Det finns så många anledningar till att spela spel, men för vissa människor blir det ett beroende som får negativa konsekvenser för deras liv. I följande artikel får du tips om hur du kan ha ett hållbart förhållande till datorspelande och se till att ditt liv inte alltid kretsar kring det!

Det första steget är att ta reda på om du har ett problem. Upplever du att du inte kan stoppa eller kontrollera ditt spelande? Fortsätter du att spela trots att det påverkar ditt liv på negativa sätt, till exempel att du inte kan umgås med andra eller fullfölja andra intressen och ansvarsområden? Om så är fallet kan du ha ett problem - och det är viktigt att få hjälp.

Många hjälpande resurser finns

Det finns många resurser som kan hjälpa dig, till exempel Anonyma spelare och andra rådgivningstjänster. Du kan också hitta hjälpsam information på internet, inklusive webbplatser och forum som är särskilt avsedda för personer med spelproblem. Framför allt är Folkhälsomyndighetens projekt Spelprevention.se ett bra ställe att börja.

När du väl har insett att du har ett problem är det viktigt att vidta åtgärder för att ta itu med det. Det kan bland annat innebära att du minskar eller helt slutar med dina spelaktiviteter online. Det kan vara svårt i början, men det är möjligt att övervinna ett spelberoende

Sysselsätta sig med andra aktiviteter

Dessutom är det viktigt att ha andra intressen och aktiviteter i ditt liv. Detta kan hjälpa dig att minska ditt beroende av datorspelande och se till att ditt liv inte kretsar kring spelandet. Ta en titt på våra förslag nedan för att börja!

Det är möjligt att ha ett hälsosamt förhållande till datorspelande. Genom att följa tipsen ovan kan du börja hitta balansen i ditt liv. Kom ihåg att datorspelande är tänkt att vara roligt! Om du upptäcker att du tillbringar för mycket tid med att spela spel och det börjar påverka ditt liv negativt, gör förändringar redan idag.

Skriv en kommentar